sužinokite daugiau apie vaiko alergiją maistui
Sveikata Vaikai

Sužinokite daugiau apie vaiko alergiją maistui

Tyrimai rodo, kad apie 5-8 proc. mažiems vaikams nustatoma maisto alergija. Alergija maistui yra imunologinė kūno reakcija, kai asmuo ypač jautrus baltymams maiste. Vis daugiau tėvų ar globėjų kreipiasi į specialistus dėl vaikų alergijos. Šiandien turime keletą knygų, kurios pateikia informacijos apie maisto alergijas vaikams. Tačiau nederėtų susivilioti knygų pavadinimais, kurie teigia duosiantys gerus patarimus. Tik retais atvejais knygose rasite jums naudingą informaciją. Knygose maisto alergijos apibrėžimas turi būti apibrėžtas taip, kai net vaikai suprastų. Požymiai ir simptomai turėtų būti gerai aptarti. Pasitaiko atvejų, kada bendri požymiai ir simptomai skiriasi nuo tų, kuriuos patiria vaikai. Bendros vaikų alergijos maistui yra šios:

Pienas. Tai labiausiai paplitusi maisto alergija tarp vaikų, aktuali net 2–7% visų naujagimių. Ji būdingesnė vaikams, sergantiems atopiniu dermatitu. Alerginę reakciją gali išprovokuoti labai maži kiekiai pieno ar net motinos pienas, jei prieš tai mama valgė karvės pieno produktų. Dauguma alergiškų vaikų, alergiją pienui išauga iki trejų metų amžiaus ir tik penktadaliui jų ji išlieka visą gyvenimą. Alergija pienui dažniausiai būna silpna ir pasireiškia bėrimu, vėmimu, viduriavimu, pilvo spazmais ir pan.

Žemės riešutai. Alergijai pasireikšti užtenka ir labai mažo kiekio alergeno. Todėl ant daugelio konditerijos gaminių etikečių rašoma, kad jų sudėtyje gali būti žemės riešutų pėdsakų, kurie gali būti pavojingi labai jautriems žmonėms. Alergija žemės riešutams, dažniausiai išlieka visą gyvenimą.

Kiaušiniai. Alergija kiaušiniams būdingesnė taip pat vaikams nei suaugusiems. Maždaug pusė alergiškų vaikų alergiją išauga iki 3 m. Tik retais atvejais alergija kiaušiniams gali sukelti anafilaksinę reakciją. Šią alergiją  dažniausiai sukelia kiaušinio baltyme esantys proteinai.

Jūros gėrybės. Alergiški žmonės dažniausiai būna jautrūs įvairių rūšių jūros gėrybėms, kurios sukelia rimtas alergines reakcijas. Žinoma, kad kai kurie žmonės gali reaguoti net į garus, kurie išsiskiria gaminant jūros gėrybes.

Kviečiai. Jiems jautriausi yra maži vaikai. Alergiją sukelia kviečiuose esantys baltymai, todėl alergiškiems žmonėms dažniausiai siūloma rinktis dietą be gliuteno.

Soja. Sojos alerginiai simptomai labai panašūs į alergiją pienui. Kartais tas pats žmogus gali būti alergiškas ir sojai, ir pienui. Soja įeina į daugelio jau pagamintų ir parduotuvėse parduodamų produktų sudėtį.

Keletas būdų diagnozuoti alergiją maistui – tai atidžiai stebėti simptomus, atlikti odos dūrio mėginį ir kraujo tyrimą. Tyrimai rodo, jog geriausias būdas gydyti ir užkirsti kelią maisto alergijai paprasčiausiai vengti tų produktų.

Komentarai

Komentuoti