Sveika mityba sergant diabetu
Sveikata Vaikai

Sveika mityba sergant diabetu

Pagal Amerikos diabeto asociacijos duomenis 25,8 milijonų suaugusiųjų ir vaikų serga cukriniu diabetu. Jeigu šios lėtinės sveikatos būklės nesiimama tinkamai gydyti ji gali sukelti aklumą, neuropatiją, odos infekciją, inkstų, širdies ligas, insultą ir amputaciją. Diabetas vaikams dažnai yra diagnozuojamas per vėlai, kai gliukozė kraujuje jau būna beveik mirtinai pavojingo lygio.

Insulinas – kasoje gaminamas ir į kraują išskiriamas polipeptidinis hormonas. Sutrikus insulino gamybai, gliukozės koncentracija padidėja, dėl ko gali ištikti hiperglikeminė koma ir net mirtis.

Diabeto rizikos veiksniai:

  • Rizika susirgti cukriniu diabetu padidėja sergant šeimos nariui ar artimam giminaičiui.
  • Glaudus nutukimo ir diabeto tarpusavio ryšys. 90% atvejų nutukimas yra pagrindinė diabeto priežastis. Daugėja vaikų, paauglių ir jaunų žmonių turinčių antsvorio. Kuo jaunesnis žmogus suserga diabetu, tuo greičiau jį vargina ankstyvos akių, širdies, kraujagyslių ligos ir kitos komplikacijos.
  • Daugelio diabeto atvejų galima išvengti pakeitus mitybos įpročius, mankštinantis, gebant ligą pažinti ir jos saugantis. Keičiant gyvenseną koreguojamas kūno svorį.
  • Imuniteto susilpnėjimas.
  • Infekciniai uždegiminiai procesai (virusai, toksinai).

Kiekvieno žmogaus rizikos veiksniai dėl kurių galima susirgti diabetu yra individualūs.

Sveiko maisto pasirinkimas

Sergant cukriniu diabetu būtina keisti mitybos įpročius. Valgyti maistą, kuriame gausu baltymų, angliavandenių, geležies ir kitų maistinių medžiagų. Stenkitės mitybą sureguliuoti taip, kad produktuose būtų tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis, taigi susidarytų reikiamas energijos kiekis. Valgykite kuo daugiau grūdinių produktų (duonos, grikių, ryžių bei kitų kruopų, makaronų), nes jie turi sudaryti daugiau nei pusę paros maisto davinio. Rekomenduojama kasdien suvalgyti bent po 400 g. vaisių ir daržovių (be bulvių). Mažinkite valgomosios druskos kiekį. Bendras jos kiekis turi neviršyti 5 g. per dieną. Laikykitės mitybos režimo. Valgykite 3 – 4 kartus per dieną. Apetitą slopina dažnas valgymas nedidelėmis porcijomis. Sveikiausia, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei mažiau nei trečdalį.

Sveiko maisto idėjos:

Netikras zuikis, troškintos žaliosios pupelės;
Jautienos mėsainis su špinatų salotomis, salierais, žiediniais kopūstais ir agurkais;
Ant grotelių kepta vištiena, morkos, salotos su alyvuogių aliejumi;
Skrudinta lašiša, šparaginės pupelės;
Jautienos kepsnys su troškintomis morkomis ir žiediniais kopūstais.

Komentarai

Komentuoti